Кава, стрес та хронічна втома

Коли ми відчуваємо втому або зазнали стресової ситуації, то часто вдається до такого способу, як кава.

Взагалі, кава “вирішує” багато проблем у нашому житті. Ми його п’ємо, щоб:

  • зігрітися;
  • заспокоїтися;
  • наповнитись енергією.
  • І ще з інших приводів!

При цьому ми свято віримо, що кава справді допомагає. Але поспішаю вас розчарувати – це зовсім не так.

Отже, про все по черзі

Кава та кофеїн – генерують енергію?

Відчуваєш втому? Випий кави! Так, саме такі поради багато хто дає одне одному. Ще можна випити зелений чай, який, до речі, також містить кофеїн, якщо ви не знали. Ці напої надають нам бадьорості, допомагають концентруватися і таке інше.

Але чи є кави правильним вибором? Звичайно, ні! Кава насправді висмоктує енергію. Так, спочатку ви відчуваєте приплив енергії:

  • серцебиття частішає;
  • підвищується рівень цукру на крові;
  • м’язи напружені;
  • підвищується чутливість до звуків і не лише.

А потім відбувається зворотна дія. Коли кофеїн перестає працювати, ви відчуваєте, як енергія вас залишає, і не можете з цим нічого вдіяти.

Тому ви знову йдете та заварюєте собі чергову чашку кави. І так по колу. Чи це добре? Звичайно, ні! Таке “передозування” кави може стати причиною проблем зі здоров’ям.

Стрес вбиває нашу енергію?

Однозначна відповідь дати складно. Тому що стрес – це не завжди стрес, оскільки стресовий стан може бути не лише негативним, а й позитивним.

То що таке для нас стрес? Це може бути:

  • перевтома;
  • відсутність балансу у роботі;
  • сенсорне навантаження;
  • тиск і т.д.

Можна навіть сказати, що стрес для нас є нормою. Так, стрес може бути позитивним.

Також є стрес, який швидко залишається позаду і не впливає на нас потім. Наприклад, ми пишемо іспит. Але коли ми написали його, то стресовий стан залишається позаду, а отже, вже ніяк не може на нас впливати.

А ось негативний стрес – це негативна напруга, яка залишається з нами.

Чому це так погано? Що насправді відбувається, коли ми стрес? По-перше, наш організм виділяє гормони, які приводять тіло до бойової готовності. Але не подолавши перешкоду, що викликає стрес, ми не відчуваємо полегшення, не відпускаємо ситуацію. Гормони залишаються у нашій крові, що стає причиною подразнення, втоми, зниження концентрації. І це у кращому випадку!

І повірте, кава у таких випадках уже не допоможе. Так, може, ми впораємося. Але якщо не вжити заходів, то в результаті, згодом ми отримуємо такі проблеми із серцем, діабет, остеопороз, депресія та проблеми зі шлунком. А воно нам потрібне? Звичайно, ні!

Таким чином, негативний стрес виснажує нашу енергію і може призвести до серйозних захворювань, які також позбавляють нас енергії.

Хронічна втома – це не вигоряння

Ви почуваєтеся виснаженими? Ви воліли б лежати в ліжку і спати весь день? І таке відчуття не минає навіть після відпочинку? Тоді це вже хронічна втома.

Відрізнити її можна за такими симптомами:

  • дискомфорт після навантаження;
  • не спокійний сон;
  • порушення концентрації та пам’яті;
  • м’язові болі;
  • хворе горло;
  • головний біль.

І у таких ситуаціях ви теж часто п’єте каву? Але результату не відчуваєте. Тому що синдром хронічної втоми такими способами не лікується. І головне не плутайте його із вигорянням!

Синдром хронічної втоми – це фізичне захворювання, що трапляється, коли імунна, ендокринна чи нервова системи працюють належним чином. І в цьому випадку вам потрібна допомога кваліфікованого фахівця, який допоможе вам налагодити роботу свого організму та визначити причину.

А що ж вигоряння?

Вигоряння – це постійний стан виснаження. Найчастіше вигоряння відбувається на роботі. Коли людина не може генерувати нові ідеї, а справа, якою вона раніше “горіла”, не викликає колишнього ентузіазму.

Тут важливо розуміти, що є ще емоційне вигоряння, яке є психічним захворюванням.

Якщо у вас шлункова інфекція, ви йдете до лікаря. Це щось фізичне. У разі психічних захворювань необхідно звернутися за допомогою до фахівців, які допоможуть вам подолати проблему. Наприклад, до терапевтів.

Вигоряння може мати безліч причин. Але варто визнати, що це також може бути пов’язане зі стресом.

І що з цим робити?

На жаль, стрес став “тенденцією”. Тому що багато людей працюють по 80 годин на тиждень, сплять лише 5 годин. Повірте, це не шлях до успіху. Це шлях до цілого “букету” проблем, включаючи вигоряння, які не вдасться вирішити за допомогою кави чи зеленого чаю.

А все тому, що ми звикли думати – наше щастя залежить від багатства, а отже, і працювати треба багато.

Якби ми зробили екскурс до списку найщасливіших людей у ​​світі, то що б ми впізнали? Ми б дізналися, що найщасливіші люди не багаті і точно не, а більшість з них живе в Скандинавії. Загалом скандинавські країни та Ісландія завжди у першій десятці країн, де живуть найщасливіші люди.

Як так? Хіба там, де ви перебуваєте, не йде дощ? Безумовно так. Здебільшого понад півроку. Але її ставлення робить її щасливою.

Чому так? Весь секрет щодо того, що вас оточує. У скандинавів це називається “Лагом” і перекладається як “не надто багато, не надто мало, якраз”. І вони застосовують це до всіх областей, до своєї роботи, свого вільного часу і таке інше.

У скандинавів дуже гарний баланс між роботою та особистим життям. Тому, що вони ставлять сім’ю на перше місце. А компанії розуміють, що вони отримують хороших і працьовитих співробітників лише тоді, коли ті добре відпочили та всім задоволені.

Тож, можливо, вам варто переглянути свій режим життя? Визначити, які сфери недоотримують вашої уваги. І, звісно, ​​переглянути свій раціон!

До речі, кава в КЕТО теж є, але в нашому раціоні вона виключно корисна та здорова! Як таке готувати читайте тут.

А, власне, які продукти краще підходять для накопичення енергії? Почну із того, що всі продукти дають нам енергію. Просто потрібно враховувати, скільки в них міститься жиру та води:

  1. Продукти з більшою кількістю води містять менше енергії, ніж продукти з меншим вмістом води.
  2. Продукти з високим вмістом клітковини містять менше енергії, ніж продукти з низьким вмістом клітковини. Сюди входять, наприклад, фрукти та овочі.

Отже, що ми маємо їсти зараз, щоб отримати енергію?

Ви пам’ятаєте, які поживні речовини мають найбільшу енергію? Так, жири та вуглеводи. Ось чому дуже жирна їжа або їжа з дуже високим вмістом вуглеводів займають перше місце з енергії.

Тому я рекомендую вам запастися овочами та фруктами, які допоможуть вам збалансувати ваш енергетичний рівень:

  • авокадо;
  • імбир;
  • горіхи;
  • броколі;
  • яйця;
  • чорниці.

Пам’ятайте, що ваше здоров’я, як і ваша енергія, повністю залежить від вас! Тому не перевантажуйте свій організм, тому що це не дасть тих плодів, на які ви чекаєте. Результат буде зворотним.

Отримуйте задоволення від життя, харчуйтеся здоровою та корисною їжею, і все у вас буде добре!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *